Как да изберем бебешка количка?

Развълнувани ли сте да покажете на вашето бебе света? Намерете идеалната количка за това.

Бебешка количка

Изборът на бебешка количка може да бъде доста труден, когато не знаете какво ви е необходимо или какво да търсите. Това решение е важно и не е за подценяване.

Обобщихме цялата информация, от която се нуждаете, за да улесним избора на количка за вас и вашето семейство. Когато приключите с четенето на това кратко ръководство, ще познавате основните типове колички, ще знаете какво трябва да имате предвид, докато пазарувате, и функционалностите, които родителите оценяват най-много.

В тази статия:

  • Какво да имаме предвид при избора на количка
  • Видове колички
  • Ключови функционалности на количките

Какво да имаме предвид при избора на количка

Цена: Двойките, които за пръв път стават родители, често са шокирани от цените на количките. Докато количките от по-висок клас могат да достигнат и цени над 1000 лв., на пазара има доста добри колички за по-малко пари, които да отговарят на вашите нужди.

Размер на семейството: Ако сте от двойките, които планират да имат по-голямо семейство, помислете за универсална количка, която бихте могли да използвате и за второто си дете. Ако разликата в годините на децата ви не е голяма, количките за породени деца са изключително добър избор. С този вид колички може да возите две и дори три деца едновременно, или да я трансформирате в единична когато е необходимо.

Начин на живот: Освен удобството и безопасността за вашето бебе, друг много важен фактор при избора на количката е тя да бъде подходяща за начина ви на живот. Количката трябва да бъде удобна за извършването на ежедневните ви дейности. Например, ако живеете в голям град или често пътувате, леката количка би била чудесен избор. Ако живеете в покрайнините на града, многофункционалната количка е по-добрият избор за вас. Ако пък обичате да спортувате или прекарвате повече време навън, в движение, джогинг количката е може би най-предпочитаният вариант, стига да имате достатъчно място за нея в багажника.

Видове колички

За почти всяка ситуация има тип количка – от джогинг до ежедневни дейности.

Универсална многофункционална количка

Известна също като “ежедневна”, „стандартна“ или “пълноразмерна”, този тип количка е идеален за ежедневни дейности като отиване до търговския център, на пазар или за разходки из квартала. Обикновено това са масивни колички, които съчетават плавно движение с удобни функции като държач за чаша, сенник и багажно отделение под седалката. Някои от тях са също „модулни“ – с няколко коша, имат възможност да променят посоката на коша или да се добавя дъска за количка.

Олекотена количка

Този тип колички са много предпочитани, тъй като ви улесняват при вдигането й, прибирането в багажника или качване в градския транспорт. Леките колички обикновено са и по-компактни и преминават лесно през тесни пространства и претъпкани тротоари. Олекотените колички са чудесни за пътуване – някои се сгъват до такава степен, че дори могат да се поставят в багажното отделение в самолета. Те варират значително в цената, така че не очаквайте много екстри в по-евтините версии.

Количка за джогинг

Ако обичате да тичате, тези колички ви позволяват да возите бебето си докато го правите. Те са с изключително здрава конструкция и осигуряват гладко возене. Имат три колела, като предното може да се фиксира или да се върти, в зависимост от това дали имате нужда от него или не. Повечето са с ръчни спирачки, за спиране или забавяне на спускането. Джогинг количките са много подходящи за дълги разходки и преходи през гората. Някои модели поместват и повече от едно дете.

Двойна количка

За близнаци или деца с малка възрастова разлика, двойната количка може да бъде много полезна и удобна. Може да избирате между два модела: седалки една до друга или една зад друга (наричани още „тандем“).

Комбинирана количка – система за пътуване

Bella сив цвят с чанта

Количка и детско столче за кола в едно – популярна опция, чието основно предимство е, че може да преместите детето в колата без дори да го вдигате.  

Дори и сред един и същи тип колички, функциите могат да варират значително. Тук също е полезно да имате предвид как планирате да използвате количката в по-голямата част от времето. Запознайте се с най-популярните функции, за да прецените кои са най-важни за вас:

Подходящи за новородени

Вярвате или не, много колички не са подходящи за новородени бебета. Това е така, защото те не са пригодени за най-малките, които не могат да си държат главите си изправени или да сядат. Количките са новородени трябва да имат:

  • Кош, който да е в напълно легнало положение
  • Кош, който да е подходящ и за кола (система за пътуване)

Сгъване и разгъване

Лесното сгъване и разгъване на количката е много важно, особено когато балансирате с бебе в другата ръка.

Перяща се материя

Ако вече сте имали досег с бебета, знаете, че правят бъркотия. По седалката на количката ви най-вероятно ще има следи от лиги, сокчета, храна и какво ли още не, така че ще е чудесно, ако калъфът на седалката може да се сваля и пере в пералнята.

Регулируема дръжка

Наличието на регулируема дръжка прави количката удобна за всеки, независимо от височината му.

Сенник за слънце

По-големият сенник осигурява повече сянка и уединение на вашето мъниче. Много сенници, особено големите, имат прозорци, за да наблюдавате детето си. Някои сенници се затварят с магнит, което е удобно, лесно за употреба и безшумно.

Кош за количката

Стандартните отделения за багаж под седалката не са пригодени да издържат тежки товари, затова ако планирате да пазарувате повече, помислете за допълнителен кош или чанта към количката. Най-удобни са моделите с голям отвор, които ви позволят лесно да вадите и прибирате нещата си.

Аксесоари за колички

Подходящите аксесоари за детски колички могат да направят разходките навън по-лесни и удобни. Например:

  • Дъждобран
  • Комарник
  • Играчки
  • Държач за чаша/шише
  • Табла

Готови ли сте да пазарувате? Разгледайте бебешките колички в онлайн магазина ни. С толкова много опции сме сигурни, че ще намерите тази, която отговаря на повечето, ако не и на всички ваши критерии.